неділю, 3 травня 2015 р.

Рухленко Є. Дзержинська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 20

Рухленко Єлизавета
Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 20
Дзержинської міської ради

СЕЛИЩА ЩЕРБИНІВКА І ПЕТРІВКА В УМОВАХ «НОВОГО ПОРЯДКУ» ( ЗА СПОГАДАМИ ОЧЕВИДЦІВ)

Минуло майже 70 років як закінчилась Друга світова війна, але й сьогодні залишаються такі питання, які не набули висвітлення в науковій літературі. Так, поза увагою вчених залишається історія великої кількості міст і містечок, сіл років Другої світової  війни, але для мешканців цих невеликих населених пунктів історія їхньої малої Батьківщини дуже важлива. І, напевне, що не тільки для мешканців цих містечок і сіл. Історія творилася конкретними людьми, її складовими були невеликі, часткові епізоди, які відбувалися у конкретних населених пунктах.  Для нас такою є історія нашого рідного міста і селищ.
Останнім часом у наукових працях набагато повніше й об’єктивніше розкриваються сторінки участі народу України в найбільшому воєнному конфлікті світової історії.
Окремих праць, присвячених історії селищ не існує, але  в роботах Падри Д.С.,Сабіної А.М. «Дзержинськ»[1],  Савченка В.І. «Наш Дзержинськ»[2], присвячених місту Дзержинську, містяться відомості і про селища Щербинівка та Петрівка.
Аналіз літератури показує, що окремих праць, присвячених  окупаційному режиму в с. Щербинівка та Петрівка у роки Другої світової війни не існує, тому дана тема вимагає наукової розробки.
Отже, метою даної роботи є  вивчення історії  селищ Щербинівка та Петрівка  в умовах «нового порядку» за спогадами мешканців.
Наукова новизна роботи полягає у тому, що вперше вивчається окупаційний режим за спогадами мешканців селищ Щербинівка та Петрівка.
Практичне значення роботи полягає у тому, що матеріали можуть бути використані на уроках історії під час вивчення теми «Наш край в роки Другої світової війни» та в шкільному музеї бойової та трудової слави «Пам’ять», мають велике значення для виховання підростаючого покоління у дусі патріотизму.
22 червня 1941 року, без оголошення війни, нацистсько-фашистські війська напали на Радянський Союз. Розпочалася Велика Вітчизняна війна. Ця новина швидко облетіла міста і села України. Дізналися про початок війни і в селищах  Щербинівка та Петрівка. Одразу почалась підготовка до відсічі ворога: чоловіки йшли до військкомату з проханням відправити їх на фронт[3], молодь була задіяна у ритті захисних окопів[4], майно намагалися вивезти у тил але було вже запізно.
З 28 жовтня 1941 р. по 7 вересня 1943р. селища Щербинівка і Петрівка знаходилися в окупації[2]. У роки окупації житло людей було використано для розквартирування німецьких солдат. Вони по-різному ставилися до місцевого населення. Це визначалося характером людськими якостей окупантів: дехто ставився із співчуттям, дехто із жорстокістю. Самі свідки не пам’ятають, щоб окупанти вбивали, чи знущалися з місцевого населення. Лише в останні місяці перебування, коли окупанти готувалися до оборони, готували захисні окопи, вони використовували нагайки, щоб примушувати населення працювати[4].
 Населення майже не опиралося окупантам. Були лише випадки втечі від роботи, переховування. Частина населення співпрацювала з окупантами, були поліцаями. Серед них траплялися різні люди: були жорстокі, які намагалися вислужитися перед окупантами, і були такі, що навіть будучи поліцаями, допомагали населенню[4],[5],[6].
 Одним з негативних наслідків окупації було вивезення населення на примусові роботи до Німеччини. Із Щербинівки було вивезено 14 дівчат на примусові роботи до Німеччини[2]. Їхати туди вони не хотіли, тому про добровільність у такому рішенні не можна і говорити. Жити і працювати на чужині було важко: працювати доводилося багато, харчування було поганим, доводилося відчувати знущання наглядачів. Відбувалися втечі, ув’язнення, утримання в концтаборі[7].
Харчування в роки війни було поганим. У раціоні людей були овочі, каші, хліб. Краще харчувалися ті родини, що мали корову, або ловили рибу[8].
Не діяли ніякі установи.  Населення працювало у колгоспах, які тепер називалися общинами. Зібраний уражай вивозився до Німеччини, а частина залишалася на місці для харчування окупантів[4].
Отже, окупаційний режим в селищах Щербинівка і Петрівка не відповідає загальноприйнятій точці зору про те, що роки окупації -  це масові вбивства, знущання, голод та холод. Звісно, становище і життєвий рівень населення погіршився, але у порівнянні з іншими містами та селищами України він був легшим.
Визволенню селищ від загарбників ми завдячуємо частинам 51-й армії Крейзера[9]. Визволителі селища були з інших міст та сіл, але віддали своє життя за Щербинівку і зараз покояться у братській могилі біля нашої школи.
Прихід радянських військ населення зустріло радісно. Але у приході своїх військ теж були негативні моменти. Населення, що перебувало в окупації, на той час вважалося зрадниками. Чоловіки, що були у селищі, з приходом радянських військ, відправлялися на фронт на передову. Ніхто з них не повернувся[4].

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА ЛІТЕРАТУРИ
1.     Падра Д.С., Сабина А.М. Дзержинск. – Донецк:: Донбас, 1982. – 59 с.
2.     Савченко В.И. Наш Дзержинск. – Донецк: ТОВ «АЛАН», 2003. – 230 с.
3.     Спогади Беспальченка П.Ф. ( с. Щербинівка) // З фондів шкільного музею бойової та трудової слави «Пам’ять» ЗОШ № 20.
4.     Спогади Пакало М.Ф. (до одруження Письменська М.Ф.)  1924 р.н.(с. Петрівка) від 22.10.09 р. // З фондів шкільного музею бойової та трудової слави «Пам’ять» ЗОШ № 20.
5.     Спогади Панасенко Л.Й. (до одруження Коваленко Л.Й.)  1932 р.н. (с. Щербинівка) від 12.12.09 р. // З фондів шкільного музею бойової та трудової слави «Пам’ять» ЗОШ № 20.
6.     Спогади Пугач Н.І. (до одруження Хороша Н.І.) 1932 р.н. (с. Щербинівка) від 10.09.09 р. // З фондів шкільного музею бойової та трудової слави «Пам’ять» ЗОШ № 20.
7.     Спогади  Булатецької Г.І. про перебування на примусових роботах у Німеччині // З фондів шкільного музею бойової та трудової слави «Пам’ять» ЗОШ № 20.
8.     Спогади  Булатецької Г.І. про перебування на примусових роботах у Німеччині // З фондів шкільного музею бойової та трудової слави «Пам’ять» ЗОШ № 20.
9.     Савченко В.И. Славный путь 51-й армии // Дзержинский шахтер. – 1993.- № 98.




Немає коментарів:

Дописати коментар